انواع موم و کاربرد آنها

دسته : آرایشی و بهداشتی تاریخ انتشار :

موم ­ها یا وکس یا بیزوکس دسته ای از اجزای لیپوفیلیک (چربی دوست) گیاهان ، حیوانات یا با منشاء معدنی هستند. قرن­ها پیش کشف شده اند ، و کاربردهای گسترده ای در مواد غذایی ، آرایشی، دارویی، شیمی ، نقاشی و … پیدا کرده اند. بیشترین کاربرد در زمینه مواد غذایی استفاده از موم ها به عنوان پوشش های خوراکی برای حفظ کیفیت مواد غذایی است. در سال­های اخیر ، بیزوکس ها همچنین به عنوان اولئوژلاتورهای امیدوارکننده در تولید روغن مایع مورد استفاده قرار گرفته اند. 

موم های گیاهی

واکس های گیاهی عموماً اجزاء ضد آب گیاهان هستند که در یک لایه آمورف روی سطح بیرونی گیاهان یافت می شوند. برای گیاهان به عنوان محافظ در برابر تنش محیطی ضروری هستند. واکس­های گیاهی معمولی شامل موم کاندلیلا (candelilla) ، موم کارنوبا (carnauba) ، موم سبوس برنج و همچنین موم آفتابگردان و … است.

 

فروش انواع موم ها

موم کاندلیلا

عمدتاً از برگ گیاه E.antisyphilitica Zuccarini بومی شمال مکزیک و جنوب غربی تگزاس تهیه می شود. وکس کاندلیلا تصفیه نشده حاوی تقریباً ۴۲ درصد هیدروکربن ، ۳۹ درصد وکس و رزین و استرهای سیتواستریول، ۸ درصد موم آزاد و رزین اسیدها ، ۶ درصد لاکتون و ۵ درصد موم آزاد و رزین الکل ها می باشد. موم کاندلیلا یکی از مواد افزودنی غذایی تأیید شده توسط FDA است که برای ایجاد لعاب در برخی غذاها استفاده می شود. میکرو امولسیون وکس کاندلیلا همچنین به عنوان پوشش دهنده میوه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

موم کارناوبا

منبع اصلی موم کارنوباوکس ، نخل برزیلی Coernicia cerifera Martius است که به عنوان موم نخل کارناوبا نیز شناخته می شود. در سطح فوقانی و پایین برگهای نخل یافت می شود. یکی از خصوصیات منحصر به فرد موم کارنوبا این است که حاوی میزان زیادی مولکول های شیمیایی “غیرمعمول” مانند الکل­های غیراستری (۱۲ درصد) ، ایکس- هیدروکسی استرها (۱۴ درصد)، استرهای هیدروکسیله سینامیک اسید (۳۰ درصد) و مابقی ناخالصی های ناشناخته می باشد. کارنوباوکس یکی از سخت ترین مومهای گیاهی است که دمای ذوب آن بین ۸۲٫۵ تا ۸۳ درجه سانتی گراد است.

بنابراین ، اغلب به عنوان سخت کننده برای بالا بردن دمای ذوب مخلوط­های مومی استفاده می شود. کارنوباوکس مهمترین وکس گیاهیﹺ تجاری است. کاربردهای گسترده ای در مواد غذایی ، روکش­های شیرینی پزی ، مواد آرایشی ، مبلمان و … دارد.

موم سبوس برنج

یکی دیگر از بیزوکس های ذوب شده سبزیجات است که در پوسته های برنج (Oryza sativa) یافت می شود. این ماده به عنوان محصول جانبی از موم زدایی روغن سبوس برنج بدست می آید. ترکیب موم سبوس برنج نسبتاً همگن است ، که اجزای اصلی آن اسیدهای آلیفاتیک (اسیدهای موم) و استرهای الکل بالا هستند.

سایر ترکیبات شامل اسیدهای فاقد چربی (اسید پالمیتیک) ، فسفولیپیدها ، فیتواسترول ها و اسکوالن می باشد. میزان هیدروکربن موم سبوس برنج معمولاً کمتر از ۲ درصد است. موم سبوس برنج توسط FDA به عنوان یک ماده افزودنی غذایی ایمن تأیید شده است. کاربردهای غذایی این وکس شامل پوشش میوه و سبزی ، شیرینی و آدامس است. سایر کاربردها شامل ساخت شمع ، منسوجات ، روان کننده ها ، مواد آرایشی و … است.

موم آفتابگردان

در تخمه و پوست تخمه Helianthus annuus (آفتابگردان) یافت می شود. مانند موم سبوس برنج، آفتابگردان نیز یک بیزوکس ذوب شده سخت است که عمدتاً از استرهای چرب اشباع شده با زنجیره بلند تشکیل شده است. بنابراین، کاربردهای آن در درجه اول در مواد آرایشی ، مانند رژ لب ، ریمل ، بالم لب، امولسیون و … است. این ماده به عنوان یک تعدیل کننده استحکام عمل می کند و سختی ، بافت و انتشار مواد در فرمولاسیون های آرایشی را تنظیم می کند. همچنین می تواند به عنوان جایگزینی برای مومهای کاندلیلا، کارناوبا و سبوس برنج مورد استفاده قرار گیرد.

 

انواع موم ها

موم های سنتزی

وکس مصنوعی ترکیبی پیچیده از هیدروکربن های زنجیره ای حاصل از فراکسیون های (تجزیه) نفتی با تبلور حلال و یا از طریق هیدروژناسیون کاتالیستی مونوکسید کربن تولید می شوند.

مناسب ترین جایگزین برای بیزوکس های نفتی و معدنی هستند. بیشتر موم های مصنوعی دارای ساختار شیمیایی مشابه هستند. با این حال ، فرآیندهای تولیدی مختلف منجر به ویژگی­های متمایز در آن ها می شوند. یکی از کاربردهای بیزوکس مصنوعی (هیدروکربن) این است که باعث بهبود ضخامت کلی ، پایداری و سختی امولسیون ها و روغن­های مختلف آرایشی می شود. محلول در روغن و نامحلول در آب می باشد.

فواید بیزوکس سنتزی

ویسکوزیته فاز روغن در امولسیون ها افزایش می دهد و باعث بهبود پایداری آن ها تحت درجه حرارت بالا می شود.

به فرمولاسیون های چسب اجازه می دهد تا در مقابل گرما مقاومت کرده و از بیرون آمدن مایع از ژل در هنگام تغییرات زیاد درجه حرارت جلوگیری کند.

سختی و ساختار کریستالی روغن را هنگام کاربرد در حالت داغ را بهبود می بخشد.

نشت روغن را کاهش می دهد.

موارد مصرف کاربردی: رژلب ، فونداسیون های آرایشی ، ضدآفتاب­ها ، کرم ها ، لوسیون ها ، پمادها ، شامپوها، چسب ، روکش و جوهر ، داروسازی ، لاستیک، شمع سازی و …

موم های طبیعی از گیاهان و حیوانات (عمده ترین آن ها موم زنبورعسل است) به دست می آیند. هر روز نگرانی های روز افزون زیست­ محیطی در سراسر جهان و عدم دسترسی کامل به بیزوکس های پارافین، باعث افزایش تقاضا برای وکس های طبیعی شده است.

از طرفی کاهش عرضه وکس های نفتی ، منجر به افزایش کاربرد صنعتی بیزوکس های مصنوعی و نیز موم های طبیعی در آمریکای شمالی و اروپا گشته است.

پیش از این، بیزوکس های طبیعی به دلیل عدم سختی و عدم وجود سایر خواص موجود در وکس های پارافین ، نمی توانستند در زمینه های صنعتی و تجاری متعدد مورد استفاده قرار گیرند. با این حال، با استفاده از ایجاد تحول در روش­های استخراج، واکسهای طبیعی اکنون می توانند به عنوان جایگزین بیزوکس در زمینه های مختلف استفاده شوند.

منطقه آسیا و اقیانوسیه تولیدکنندگان عمده وکس طبیعی هستند. کشورهایی مانند چین ، ژاپن ، هند ، کره جنوبی و مالزی چندین ترکیب بیزوکس طبیعی نیز تولید می کنند.

 

 

 Call Now Buttonتماس